Topp
GP Nett / Nyheter  / Fiber vs trådløs bredbåndsforbindelse

Fiber vs trådløs bredbåndsforbindelse

Vi får ofte spørsmål fra kunder om de skal velge trådløst eller fiberbredbånd. Svaret er som det gamle Ole Brumm-svaret: «ja takk, begge deler».

Først et uomtvistelig faktum

Fiber er den teknologien som gir absolutt høyest kvalitet på nettforbindelsen. Kapasiteten er tilnærmet uendelig og vil dekke absolutt alle hastighetskrav i all overskuelig fremtid. I tillegg er kapasiteten reservert den enkelte bruker og du deler ikke båndbredde med andre.

I motsetning til fiberbredbånd er 4G/5G beregnet for ting som beveger seg; smarttelefoner, biler, landbruksmaskiner, båter og fly. Siste års utvikling av mobiltelefoner og smarte dingser har ført til omfattende utbygging fra mobiloperatørenes side. Med god dekning har du nå kjempemuligheter til å bruke nettet på mobile enheter, men det erstatter allikevel ikke fast nettilgang.

Fiber er boligens faste nettilkobling hvor du kan:

  • Jobbe på hjemmekontor
  • Surfe og bruke
  • PC Spille online spill (Gaming)
  • Se TV Telefon (med eller uten bilde)
  • Installere alarm
  • Overføre nettkamera for overvåkning av dyr eller annet
  • Bestille og følge opp helsetjenester
  • Installere smarthus (Styring av varme/lys mm)

Alt dette skal hele familien være i stand til å gjøre på en gang – 24 timer i døgnet. Internt i huset bruker du selvsagt Wifi slik at også mobile enheter kan bruke fibertilkoblingen. Du behøver ikke tenke på datakvoter. Alle våre fiberabonnement inneholder fri bruk.

De store mobiloperatørene investerer hvert år flere milliarder kroner i fiberutbygging til private boliger. Men det skjer primært i tettbygde strøk, utenfor bykjernen tilbyr de kun mobil dekning. Vi mener at alle bør få tilbud om fiberbredbånd, uansett hvor man bor. Alle boliger fortjener en prima tilkobling for mange år fremover. Selv om du ikke har et stort behov i dag, bør eksisterende og fremtidige tjenester være tilgjengelig for fremtidens beboere av din bolig.

Per i dag er prisen på fiber lavere enn for andre trådløse faste forbindelser. Prisen er direkte sammenlignbar med det du betaler for den gamle ADSL linja. I tillegg sanerer Telenor nå kobbernettet, så vi oppfordrer alle til å ta et bevisst valg i forhold til fiberbredbånd.

Konklusjon

Vår konklusjon blir derfor: Bruk trådløs forbindelse på mobile enheter når du er utenfor rekkevidde av boligen. Bruk fiber til all nettaktivitet når du er inne eller i nærheten av boligen.