Topp
GP Nett / Nyheter  / GP Nett donerer fiber-utstyr til nærmere 500.000 kroner

GP Nett donerer fiber-utstyr til nærmere 500.000 kroner

Ødeleggelser i den ukrainske infrastrukturen rammer sivilbefolkningen brutalt. Nå oppfordres ekom-aktører over hele landet til å gjøre en felles innsats. For GP Nett sin del, betyr det pakking og sending av utstyr til en verdi av rundt en halv million kroner.

Nylig plukket Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opp flere paller med velfungerende utstyr for fiberutbygging ved Os Allé 13 i Halden. På kort tid har GP Nett samlet sammen alt utstyr de kan avse, for å bidra til at ukrainske bransjemedarbeidere kan bygge opp igjen ødelagte kommunikasjonsnettverk.

Veronik Demiri, Mariana Amundsen og Ole Christian Hoffstrøm er blant menneskene som har arbeidet med å finne frem utstyr GP Nett kan avse Ukraina. Resultatet er ferdigpakkede paller med et innhold verdt rundt en halv million kroner.

 

Vi donerer utstyr til ukrainske telekom-operatører fordi landet er ødelagt. Telekommunikasjon er for mange det desidert viktigste for å opprettholde et slags hverdagsliv. Mennesker i krigsherjede områder har behov for internett-tilgang for eksempelvis å kunne kommunisere med familiemedlemmer på flukt til andre land, venner og bekjente, hjelpearbeidere og i arbeid. Vi mistenker at det blir mange timer i tilfluktsrom, hvor kommunikasjon med andre er det eneste som holder håpet oppe, sier Thor Johan Christensen, direktør for verdiøkende tjenester og nye produkter i GP Nett.

Thor Johan Christensen, direktør for verdiøkende tjenester og nye produkter i GP Nett.

Forsendelse med en vri

Spesielt for avsendelsen fra GP Nett i Halden, er det at hver eske med utstyr inneholder ikke bare teknisk utstyr, men også gule lapper med støttende ord – Skrevet på ukrainsk.

En av våre kollegaer har ukrainsk opprinnelse og vi håper at lappene hun har hjulpet oss med å skrive kan være motiverende for menneskene som skal pakke opp og bruke utstyret vi donerer, sier Christensen.

Mariana Amundsen i GP Nett har skrevet gule lapper med oppmuntrende ord til telemontørene som skal pakke opp og bruke utstyret sendt fra Halden.

 

Det er Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) som har tatt initiativ til at den norske ekombransjen kan bidra med utstyr til Ukraina.

Våre ukrainske kolleger har gitt tydelige og hjerteskjærende beskrivelser av hva som skjer i deres hjemland nå. Vi er sikre på at de norske ekomaktørene både kan og vil bidra i den felles dugnaden det nå inviteres til, sier fungerende direktør i Nkom, Marianne Øhrn Johannesen.

 

– Bruksverdien er ekstremt høy

Nkom understreker at det er viktig at det som oversendes til Ukraina er basert på det behovet de har og at det er et velfungerende mottaksapparat for forsendelsen.

Vi har donert utstyr til en utsalgspris på ca. 500.000kr, men utstyret er brukt og nåværende verdi i kroner er vanskelig å fastsette. Bruksverdien derimot, er ekstremt høy – Ettersom de mangler tilnærmet alt. Vi har fått en liste av ukrainske telekomoperatører på hva de trenger av utstyr og har sendt tilbake et svar rundt hva vi har tilgjengelig for donasjon, slik at de får ting de virkelig trenger, forteller Christensen i GP Nett.

Ole Christian Hoffstrøm i GP Nett sin garasje ved GP Huset.

Utstyret blir sendt fra Os Allé i Halden, via Oslo og til de områdene i Ukraina som trenger det mest. Her er Ole Christian Hoffstrøm i ferd med å klargjøre pallene som blir hentet av DSB.

 

Transporten skjer i regi av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som sender forsendelser ukentlig.

Utstyr som tilbys samles i en database, og ingenting blir sendt før Ukraina takker ja til det spesifikke materiellet. Den fysiske forsendelsen sendes til EUs hub for støtte til Ukraina i Polen, før det sendes videre til de som trenger det i Ukraina. EU finansierer selve transporten.