Topp
GP Nett / Nyheter  / Slik velger du internett-løsning

Slik velger du internett-løsning

Det kan være flere grunner til at du ser deg om etter en ny internett-løsning; Kanskje har familien blitt større, du har flyttet til et nytt sted og må ta stilling til hvordan du vil ha internett levert eller du har fått ny jobb som innebærer mer hjemmekontor?

Du har muligens begynt å se på strømmebasert TV – som for eksempel Netflix, Viaplay eller Riks TV – og merket at dagens hastighet (båndbredde) ikke er tilstrekkelig? Eller kanskje har du fått med deg at kobbernettet (ADSL/VDSL) legges ned i 2022 og er nødt til å velge hvordan du vil erstatte det?

4 trinn mot riktig valg av internett-løsning

For mange kan det være fristende å lene seg på gamle vaner og gå for det kjente i en beslutningssituasjon. Dessverre vil ikke gamle løsninger gjøre nye underverker når det gjelder dekning og hastighet på internett. Så hvordan går du frem for å være sikker på at du velger en internett-løsning som passer perfekt til deg?

1. Finn ut hvilke løsninger som er tilgjengelige i ditt område

Når ADSL/VDSL forsvinner, sitter vi igjen med fem mulige tilganger til internett: Trådløs tilkobling, satellitt, tilkobling via 4- og 5G, fast mobilt bredbånd og fiber.

For å få oversikt over hva som leveres av internett-løsninger i ditt område, lønner det seg å søke opp de forskjellige alternativene sammen med navnet på byen eller området du bor i. Veldig ofte tilbyr forskjellige leverandører en søkbar oversikt over hvor de leverer bredbånd.

Du kan også forhøre deg med naboer, kollegaer og med din lokale dataleverandør.

Sjekk om vi leverer fiber til ditt område her!

Ved å sjekke hva som er tilgjengelig før du bestemmer deg for hvilken løsning du vil gå for, slipper du å bruke masse tid på å undersøke internett-alternativene du ikke kan få.

2. Se grundig på hva du skal bruke internett til

Neste steg mot å velge rett internett-løsning, vil være å definere årsaken til at dagens situasjon er utilfredsstillende. Det kan være greit å tenke igjennom både hva som har forårsaket forandringen, og hvilke funksjoner som må tilføyes eller endres for at du som internett-bruker skal være fornøyd.

For eksempel nytter det ikke å velge en internett-tilkobling med begrenset tilgang dersom årsaken til at du vil bytte i utgangspunktet er at internett går tregt fordi de tre tenårings-døtrene dine nylig har begynt å streame hver sin favoritt-serie på samme tidspunkt – samtidig som venninnene de har på overnatting ser sminke-videoer på YouTube og FaceTimer et søskenbarn som bor i Finnmark.

Som forbruker er det særlig tre begreper du vil møte på hos alle internett-leverandører, og som det er viktig at du tar stilling til med tanke på behov når du velger en ny internett-løsning: Hastighet, volumbegrensning og dekning.

La oss se litt nærmere på hva disse tre ordene betyr.

Hastighet:
Hastighet i data-verdenen refererer til hvor raskt noe lastes opp eller ned fra enheten din. Et eksempel er hvor lang tid det tar fra du taster inn en internett-adresse, til siden vises i sin helhet. Elementene på sidene spiller også inn, og en kan si at jo flere elementer (for eksempel bilder, videoer, grafikk, tekst, nedlastbare filer osv.) det er på siden, jo større hastighet kreves det for å få en ok brukeropplevelse.

Volumbegrensning:
Volumbegrensning sier noe om hvor mye data du kan bruke uten at det koster deg noe utover den faste månedlige prisen. Dette har ofte å gjøre med kapasiteten på bredbåndet; Dersom en velger bredbånd hvor hastigheten påvirkes av hvor mange personer som bruker nettet, vil det gjerne bli satt volumbegrensninger per bruker for å fordele internett-tilgangen mellom brukerne på best mulig måte.

Dekning:
Dekning kan forklares som den geografiske rekkevidden bredbåndet ditt har – altså, hvor langt du kan bevege deg fra kilden til din internett-tilgang uten å bli koblet fra.

 

Når du har vurdert behovet ditt opp mot disse tre faktorene, vil du være i bedre stand til å ta en kvalifisert beslutning rundt hva slags internett-tilkobling din husstand trenger. For eksempel velger du ikke et mobilt bredbånd med lav hastighet hvis du først og fremst skal bruke internett til å sitte hjemme og se på TV2 Sumo. På samme måte ville du ikke valgt volumbegrenset internett-tilgang hvis dere er en hel haug med folk som skal bruke nettet hver dag, eller bredbånd som begrenser bruken til stue-området ditt hvis det eneste du bruker internett til er å sende mail mens du er på farta.

3. Sett deg inn i mulighetene og begrensningene for hver løsning

Som nevnt tidligere, har vi for tiden fem mulige tilganger til internett: Fast trådløs tilkobling, satellitt, tilkobling via 4- og 5G, fast mobilt bredbånd og fiber. Det finnes utallige sider med dyptgående informasjon om hver løsning, men det viktigste du må vite om hvert alternativ er følgende:

 

Fast trådløs tilkobling

Fordeler:

 • Ingen volumbegrensning
 • Mulighet for dekning utover «normale» dekningsområder (for eksempel i hytteområder)

Ulemper:

 • Avhengig av nærhet og fri sikt til antenne
 • Lav og ofte asymmetrisk hastighet (lavere hastighet ut enn inn)

 

Satellitt

Fordeler:

 • Tilgjengelig stort sett uansett hvor du bor

Ulemper:

 • Lav hastighet
 • Kostbart for forbruker på grunn av leveranse via komplisert teknologi
 • Volumbegrensning
 • Avhengig av montert antenne på bolig
 • Følsomt for dårlig vær
 • Ikke mobilt (knyttet til husstanden)

 

Mobilt bredbånd 4G (og i fremtiden 5G)

Fordeler:

 • Mobilitet (brukeren kan bevege seg hvor som helst, så lenge det er dekning)

Ulemper:

 • Volumbegrensning
 • Varierende dekningsgrad og hastighet

 

Fast mobilt bredbånd

Fordeler:

 • Mindre volumbegrensning enn for 4G

Ulemper:

 • Begrenset til ett bestemt område
 • Kostbart

 

Fiber:

Fordeler:

 • Høy hastighet
 • Ingen volumbegrensning
 • Lav til ingen forsinkelser
 • Overlegen teknologi
 • Svært fremtidsrettet, vil være foretrukne teknologi i mange år fremover
 • Stabilt
 • Påvirkes ikke av ytre faktorer (så lenge kabelen er intakt)

Ulemper:

 • Ikke mobilt (knyttet til husstanden)

4. Velg løsningen som passer ditt behov best og ta kontakt med en leverandør

De harde fakta er at de fleste som har muligheten til det, velger fiber. I 2017 gjorde Nasjonal kommunikasjonsmyndighet en kartlegging som viste at 95 prosent av alle husstander i Norge ligger mindre enn én kilometer fra nærmeste tilkoblingspunkt for fiber og i 2019 var over 20 prosent av landets befolkning allerede koblet til fibernettet.

Dersom du bor langt fra et koblingspunkt, eller i et nabolag hvor det ikke legges fiber for øyeblikket, kan det lønne seg å forhøre seg med kommunen om planer for utbygging av fibernettet i området eller gå sammen med andre fiber-lystne naboer for å bestille installering.